Wat houden survival activiteiten eigenlijk in?

Survival activiteiten

Verlang je naar avontuur en wil je de natuur verkennen op een manier die je nog nooit eerder hebt gedaan? In deze blog duiken we in de wereld van survival activiteiten. Of je nu een doorgewinterde avonturier bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe manier om de buitenlucht te ervaren, we geven je een uitgebreid overzicht van de benodigdheden, de mogelijkheden in Nederland en zelfs tips om met kinderen te survivallen. Bereid je voor op een onvergetelijk avontuur!

Survival activiteiten

Survival activiteiten.

Eigenlijk komt het er op neer dat het verschil tussen kamperen en survivallen bestaat uit de luxe of het ontbreken daarvan. Kamperen kan ook overgaan in survivallen. Ik leg dat hieronder uit:

Bij kamperen zoek je meestal een camping op met faciliteiten zoals een douche, toilet en een stroomaansluiting als je langere tijd op de camping gaat staan. Vaak is er een dorpje of stad vlakbij om naar toe te gaan om te winkelen en uit eten te gaan.

Als je op survivaltocht gaat dan zoek je een plek uit midden in de natuur zonder bewoning in de buurt en trek je te voet het bos of de bergen in. Geen elektriciteit, leidingwater of winkels in de buurt om te shoppen of uit eten te gaan.

Uiteraard zit er veel ruimte tussen deze twee varianten, maar in deze blog concentreren wij ons op de laatste.

Benodigdheden voor survival activiteiten

Survival kit

Wat heb je minimaal nodig om er op uit te trekken zonder dat je afhankelijk bent van door de mens gecreëerde voorzieningen? 

Hieronder tref je een lijst aan ter voorbereiding:

Uiteraard kan ik deze lijst nog drie keer zo lang maken maar op deze manier krijg je een idee.

Survivalactiviteiten in Nederland.

Survival activiteiten in Nederland

Ook al is Nederland dichtbevolkt en kent ons land geen uitgestrekte bossen en gebergtes waar je dagenlang kunt lopen zonder iemand tegen te komen, er zijn voldoende activiteiten te vinden op survival-gebied. Hier enkele voorbeelden:

 1. Survivalruns: Survivalruns zijn uitdagende evenementen waarbij je een parcours aflegt met verschillende obstakels, zoals modderpoelen, touwklimmen, hindernisbanen en meer. Er zijn verschillende survivalrunverenigingen en -evenementen verspreid over Nederland waar je aan kunt deelnemen.
 2. Bushcraft: Bushcraft is de kunst van overleven in de natuur met minimale apparatuur. Verschillende organisaties en instructeurs bieden bushcraft cursussen aan waar je leert hoe je vuur maakt, een onderkomen bouwt, voedsel verzamelt en andere essentiële vaardigheden voor het overleven in de wildernis.
 3. Kanoën en kajakken: Nederland heeft een uitgebreid netwerk van kanoroutes en waterwegen, waardoor het een geweldige bestemming is voor kano- en kajakliefhebbers. Je kunt genieten van tochten door prachtige natuurgebieden, zoals de Biesbosch, de Weerribben-Wieden en de Friese meren.
 4. Oriëntatieloop: Oriëntatielopen zijn avontuurlijke sporten waarbij je een bepaald parcours moet afleggen met behulp van een kaart en een kompas. Er zijn verschillende oriëntatieverenigingen in Nederland die wedstrijden en trainingen organiseren voor zowel beginners als gevorderden.
 5. Wadlopen: Bij wadlopen maak je een tocht over de drooggevallen zeebodem van het Waddengebied. Het is een unieke ervaring waarbij je de natuurlijke schoonheid van dit UNESCO-werelderfgoed kunt ontdekken. Er zijn verschillende georganiseerde wadlooptochten met ervaren gidsen die je veilig door het gebied leiden.
 6. Survivaltrainingen: Verschillende organisaties bieden survivaltrainingen aan waarbij je leert hoe je moet omgaan met noodsituaties en basisvaardigheden voor overleven in de wildernis ontwikkelt. Deze trainingen kunnen onder andere bushcraft technieken, navigatie, EHBO en vuur maken omvatten.

Houd er rekening mee dat sommige activiteiten mogelijk seizoensgebonden zijn en dat het altijd belangrijk is om de veiligheidsrichtlijnen en -voorschriften te volgen bij het deelnemen aan survivalactiviteiten.

Survivalactiviteiten die je met kinderen kunt doen

Survival activiteiten met kinderen
 1. Schattenjacht: Organiseer een schattenjacht in de natuur waarbij kinderen aanwijzingen moeten volgen om de schat te vinden. Je kunt gebruikmaken van kompassen, kaarten en natuurlijke oriëntatiepunten.
 2. Shelter bouwen: Leer kinderen hoe ze een eenvoudige schuilplaats kunnen bouwen in het bos of in de achtertuin met behulp van takken, bladeren en touw. Het kan een leuke uitdaging zijn om samen een veilige en comfortabele schuilplaats te maken.
 3. Vuur maken: Leer kinderen de basisprincipes van het maken van een veilig kampvuur. Ze kunnen leren hoe ze vuursteen en staal, lucifers of een aansteker moeten gebruiken, onder toezicht van een volwassene uiteraard.
 4. Oriëntatie en navigatie: Leer kinderen hoe ze een kaart en kompas kunnen gebruiken om hun weg te vinden in de natuur. Ga op verkenningstocht en laat ze de juiste richting bepalen.
 5. Eetbare planten identificeren: Leer kinderen welke wilde planten eetbaar zijn en welke ze moeten vermijden. Ga op een natuurwandeling en laat ze verschillende planten herkennen en proeven.
 6. Knopen leren: Leer kinderen een aantal basis-knopen die van pas kunnen komen tijdens een survivalavontuur. Denk aan de platte knoop, de schootsteek en de paalsteek.
 7. EHBO-basisvaardigheden: Leer kinderen enkele eenvoudige EHBO-vaardigheden, zoals het verzorgen van kleine verwondingen, het verbinden van wonden en het herkennen van giftige planten of insecten.
 8. Waterfiltratie: Leg uit hoe je water kunt zuiveren en veilig kunt maken om te drinken in het wild. Je kunt verschillende methoden verkennen, zoals koken, filteren en chemische behandelingen.

Veiligheid komt altijd op de eerste plaats, vooral als je survivalactiviteiten met kinderen onderneemt. Het is cruciaal om altijd toezicht te houden en de activiteiten aan te passen aan de leeftijd en vaardigheden van de kinderen. Maar met de juiste voorbereiding en begeleiding, kunnen deze activiteiten een onvergetelijke ervaring bieden die de liefde voor de natuur en avontuur bij kinderen kan aanwakkeren.

Survival activiteiten

Deze gids is slechts het begin van je survivalavontuur. Nu je de basics kent, is het tijd om je reis naar zelfvoorziening en ontdekking echt te beginnen. En om je daarbij te helpen, hebben we in onze online shop een speciaal geselecteerd assortiment van survival gadgets en benodigdheden. Of je nu op zoek bent naar een betrouwbaar kompas, een veelzijdig zakmes, of een robuuste rugzak, je vindt alles wat je nodig hebt om je volgende outdoor avontuur tot een succes te maken.

Bekijk ons assortiment.

Voel je vrij om ons assortiment te verkennen en je uitrusting aan te vullen met de best mogelijke materialen en hulpmiddelen. Bereid je voor op je volgende avontuur en trotseer de wildernis met vertrouwen.

Bezoek onze online shop.

Onthoud dat elke survivalervaring uniek is, net zoals de mensen die ze ondernemen. Dus ga eropuit, ontdek, leer, en bovenal, geniet van het avontuur.

We wensen je veel succes en plezier op je survivaltochten!

De waardering van www.unlimitedproducts.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 271 reviews.